Jak wyglądają Święta Bożego Narodzenia w Polsce każdy z nas mniej więcej wie… A jak sprawa ma się z tym okresem w Japonii? W dzisiejszym przedświątecznym poście chciałam Wam przybliżyć co i jak Japończycy w tym czasie przygotowują.
Na początek trochę historii. Otóż najwcześniejsze zapiski dotyczące obchodów świąt w Japonii przypadają na rok 1552 kiedy Jezuici przedstawili ów zwyczaj mieszkańcom wysp. Uważa się jednak, iż już wcześniej w 1549 roku celebrowano tę uroczystość za sprawą misjonarza przybyłego do Japonii – Franciszka Ksawerego. Tradycję kontynuowano do 1635 roku, kiedy shogunat Tokugawa zakazał praktykowania chrześcijaństwa edyktem Sakoku. Przez około 230 lat religia chrześcijańska była praktykowana w ukryciu stąd mi.in. kakure kirishitan 隠れキリシタンukryci chrześcijanie. Wraz z Restauracją Meiji z 1868 roku i zachodnimi wpływami chrześcijaństwo przestało być zakazane i stało się legalne. Wtedy też w Japonii pojawił się Święty Mikołaj Santa Kurōsuサンタクロース.
W Japonii 25 grudnia nie jest „świętem narodowym”, i idzie się wtedy do pracy. Wolne od pracy Japończycy natomiast mają 23 grudnia czyli w urodziny obecnie panującego cesarza. Ostatnie dekady w Japonii świąteczny okres jest już powszechnie obchodzony. Oczywiście nie ma on religijnego znaczenia jak dla nas z uwagi na fakt iż chrześcijan na wyspach szacuje się zaledwie na około 0,4%. Nie oznacza to jednak, że niektórych z naszych świątecznych zwyczajów się nie obchodzi nawet jeśli chrześcijaninem się nie jest. W Japonii istnieje zwyczaj wręczania prezentów, wysyłania kartek czy spożywania tortu świątecznego. Od Dnia Bożonarodzeniowego bardziej celebruje się samą Wigilię – Christmas Eve czyli crismas ebu クリスマスイブ. Wtedy to obdarowuje się prezentami dzieci czy partnerów.
W wieczór wigilijny pary zakochanych spacerują podziwiając iluminacje świąteczne lub zasiadają w eleganckich restauracjach. Praktyczna rada: jeśli zamierzacie tak spędzić romantyczny wieczór ze swoją ukochaną to stolik w restauracji należy zarezerwować z dużym wyprzedzeniem. Święta przypominają bardziej Walentynki:), są romantyczne i młodzi spędzają się je z ukochaną osobą. Ozdoby i iluminacje świąteczne pojawiają się w listopadzie, by zniknąć około 25 grudnia. Wtedy rozpoczynają się przygotowania do zdecydowanie ważniejszego „święta” jakim w Japonii jest Nowy Rok.
Jak wspomniałam wyżej, na stole powinien pojawić się przysmak w postaci tortu świątecznego クリスマスケーキ, koniecznie z owocami, najczęściej truskawkami i z dużą ilością kremu. Pierwszy raz taki tort sprzedano w sklepie Fugiya w 1910 roku.
Warto jeszcze wspomnieć o drzewku świątecznym. Tradycja ta zaimportowana została do Japonii około 1910 roku. Pierwsze drzewko pojawiło się wtedy w Ginzie. Od około 1920 roku Japonia rozpoczęła produkcję ozdób świątecznych sprzedawanych później w USA i Europie. Oczywiście Japończycy mieszają wszystko ze sobą i powstaje taka oto konstrukcja, która pojawiła się w centrum handlowym na Odaibie w 2011 roku…
Japońskim zwyczajem, który chyba żadnemu z nas do głowy by nie przyszedł jest spożywanie Świątecznych potraw w KFC…
Dzięki skutecznemu marketingowi Kentucky Fried Chicken zyskał na popularności począwszy od 1974 roku, kiedy Pułkownik Sanders przedstawiony został Japończykom. Niektórzy zamawiają odpowiednio wcześniej swój świąteczny obiad, aby nie stać w długich kolejkach.
Jako iż w Japonii nie święta te nie mają religijnego znaczenia, mam nadzieję, że nie będziecie mieli mi za złe jeśli będę Wam wszystkim życzyła na koniec dzisiejszego postu meri kurismasu メリークリスマスJ
Karina Zalewska
Źródła:
1. http://www.whychristmas.com/cultures/japan.shtml
2. http://tanutech.com/japan/jxmas.html
3. http://www.huffingtonpost.com/gail-nakada/christmas-in-tokyo_b_4376842.html
4. https://tokyobling.wordpress.com/
5. http://blogs.transparent.com/japanese/christmas-eve-in-japan/
6. http://www.inspringitisthedawn.com/2010/12/japanese-style-christmas.html
7. http://www.japan-guide.com/e/e2303.html
8. http://muza-chan.net/japan/index.php/blog/christmas-in-japan