14 października 2010 r. w Rezydencji Ambasadora Japonii w Warszawie odbyło się spotkanie z Wielkim Mistrzem Herbaty Dr Genshitsu Senem, w którym na zaproszenie Ambasadora Japonii Jego Ekscelencji Yuichi Kusumoto wraz z Małżonką uczestniczyli także członkowie JAAP.
Wielki Mistrz Drogi Herbaty Urasenke, Dr Genshitsu Sen jest piętnastą głową rodu Urasenke – potomkiem Rikyū Sena (1522-1591) założyciela Drogi Herbaty. Urodził się w roku 1923 w Kioto w Japonii jako najstarszy syn Tantaisaia Sōshitsu, który był 14. głową rodu Urasenke. XV Wielki Mistrz w 2003 roku przekazał obowiązki głowy rodu swojemu synowi, Senowi Zabōsai Sōshitsu. Zrezygnował wtedy z imienia Sōshitsu, które nosił jako głowa rodu i przyjął imię Genshitsu. W chwili obecnej wybrana jest już także XVII głowa rodu Urasenke. Ród ten nieprzerwanie od XVI wieku kultywuje Drogę Herbaty. Posiadłość należąca do linii Urasenke rodu Sen znajduje się od trzystu pięćdziesięciu lat w tym samym miejscu, w cichej okolicy Kioto, kulturalnej stolicy Japonii. Ze względu na wagę dla historii japońskiej kultury i sztuki, kompleks pokoi herbacianych i ogrodów należący do rodu Sen uznany został przez japoński rząd za Ważne Dziedzictwo Kulturowe.
Dr Genshitsu Sen Wielki Mistrz Drogi Herbaty Urasenke jako pierwsza osoba ze świata herbaty od lat podróżuje po całym świecie, szerząc znajomość japońskiej kultury i tradycji związanej z parzeniem herbaty. Otrzymał rozliczne odznaczenia za zasługi w dziedzinie kultury w swojej ojczyźnie i za granicą. Jednocześnie, jako ambasador dobrej woli przy ONZ oraz przewodniczący ONZ w Japonii, angażuje się w działania na rzecz pokoju na świecie.
W Polsce jest po raz drugi – poprzednia wizyta miała miejsce w czerwcu 2007 r. z okazji 50. rocznicy wznowienia polsko-japońskich stosunków dyplomatycznych. Dr Genshitsu cieszy się w swoim kraju wielkim szacunkiem i estymą, a znaczenie jego wizyty porównywalne jest z odwiedzinami Japońskiej Pary Cesarskiej.
Obecną wizytę w Polsce rozpoczął od spotkania z Panią Prezydentową Anną Komorowską, która wysłuchała wykładu oraz uczestniczyła w japońskiej ceremonii parzenia herbaty.
Na zdjęciach (od lewej): Małżonka Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Anna Komorowska, Wielki Mistrz Herbaty dr Genshitsu Sen, Jego Ekscelencja Yuichi Kusumoto Ambasador Japonii w Polsce, Yukiko Kusumoto Małżonka Ambasadora Japonii w Polsce; obok: Wielki Mistrz Herbaty dr Genshitsu Sen podczas ceremonii przygotowywania czarki herbaty dedykowanej Małżonce Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Annie Komorowskiej; zdjęcie po prawej – Pierwsza Dama Rzeczypospolitej Polskiej Anna Komorowska (pośrodku) przygotowuje czarkę japońskiej herbaty wg wskazówek Wiekiego Mistrza podczas spotkania w Rezydencji Belweder w dniu 14 października 2010 r. (foto: Kancelaria Prezydenta).
W Rezydencji Ambasadora, szacownego gościa z Japonii – Wielkiego Mistrza Herbaty oraz wszystkich obecnych powitał Jego Ekscelencja Yuichi Kusumoto Ambasador Japonii w Polsce wraz z Małżonką. Wśród uczestników spotkania pierwszym gościem był reżyser światowej sławy Andrzej Wajda.
Na zdjęciach: Spotkanie z Wielkim Mistrzem Herbaty dr Genshitsu Senem w Rezydencji Ambasadora Japonii w Polsce w dniu 14 października 2010 r. (foto: JAAP).
Uczestnicy spotkania mieli wyjątkową okazję poznać ideę i tajniki ceremonii parzenia herbaty od samego Wielkiego Mistrza. Wielki Mistrz opowiedział o roli jaką herbata spełnia od wieków w japońskiej kulturze oraz w staraniach o pokój. Zwrócił także uwagę, że czarka, z której pijemy herbatę ma kształt okrągły. Okrągła jest także nasza planeta Ziemia. Zaapelował o „cieplejsze” traktowanie naszej planety, oraz o to aby pijąc z okrągłej czarki ten szlachetny, niezwykle zdrowy dla naszego ciała płyn i patrząc na piękny zielony kolor herbaty, pomyśleć z wdzięcznością i zrozumieniem, jak szlachetne i unikalne jest otoczenie, w którym żyjemy.
Na zdjęciu: Wielki Mistrz Herbaty dr Genshitsu Sen z czarką zielonej herbaty (foto: JAAP).
Następnie odbył się pokaz rytuału parzenia herbaty, w trakcie którego Mistrz objaśnił znaczenie kolejnych etapów, tradycyjnych przedmiotów używanych podczas przygotowania herbaty, jak również symbolikę etykiety obowiązującej podczas ceremonii.
Wszyscy uczestnicy spotkania mieli okazję skosztować japońskich ciasteczek oraz czarki zaparzonej zielonej herbaty, które przygotowywali, a następnie podawali członkowie Stowarzyszenia Drogi Herbaty Urasenke w Polsce oraz studenci Zakładu Japonistyki Uniwersytetu Warszawskiego, ubrani w tradycyjne, piękne kimona (foto: JAAP).
Po zakończeniu wykładu i pokazu ceremonii parzenia herbaty była unikalna możliwość osobistego spotkania i rozmowy z Wielkim Mistrzem oraz innymi uczestnikami tej wyjątkowej uroczystości.
Autor: dr Wacława Wojtala