Kuchnia japońska trafiła na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO.
W dniach 2 – 7 grudnia 2013 roku w Baku, stolicy Azerbejdżanu, odbyła się 8. Sesja Międzyrządowego Komitetu ds. Ochrony Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Komitet podjął m.in. decyzję o wpisie 25 elementów dziedzictwa na Listę Reprezentatywną. Wśród nich znalazła się kuchnia japońska: Washoku – tradycje kulinarne, zwłaszcza noworoczne, w Japonii.
Washoku, tradycje kulinarne, zwłaszcza noworoczne, w Japonii (źródło: UNESCO).
Lista Reprezentatywna Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO jest rejestrem zjawisk z całego świata, które pomagają ukazać różnorodność dziedzictwa niematerialnego i podnieść świadomość na temat jego znaczenia.
Dziedzictwo niematerialne UNESCO obejmuje:
· tradycje i przekazy ustne, w tym język jako nośnik niematerialnego dziedzictwa kulturowego,
· sztuki widowiskowe,
· zwyczaje, rytuały i obrzędy świąteczne,
· wiedzę i praktyki dotyczące przyrody i wszechświata,
· umiejętności związane z rzemiosłem tradycyjnym.
Ten rodzaj dziedzictwa jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i ustawicznie odtwarzany przez wspólnoty i grupy w relacji z ich środowiskiem, historią i stosunkiem do przyrody. Dla danej społeczności dziedzictwo niematerialne jest źródłem poczucia tożsamości i ciągłości.
Ukazanie bogactwa kulturowego ludzkości ma prowadzić do budowania pokoju na świecie i wspierać dialog międzykulturowy.
W grudniu 2013 roku na Liście Reprezentatywnej Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości znalazły się następujące zwyczaje, tradycje i obchody.
Doroczna pielgrzymka do mauzoleum Sidi ‘Abd el-Qader Ben Mohammed w Algierii.
Praktyki społeczne i wiedza, związane z muzyką Imzad, wykonywaną przez kobiety tuareskie w Algierii, Mali i Nigrze.
Tradycyjne tkactwo Jamadani w Bangladeszu.
Połów krewetek na koniach w Oostduinkerke w Belgii.
Uroczystości Cirio de Nazaré w mieście Belém w Brazylii.
Zhusuan, wiedza i zwyczaje związane z obliczeniami matematycznymi za pomocą liczydła w Chinach.
Dieta śródziemnomorska – do wpisu z 2010 roku dołączyły: Chorwacja, Cypr i Portugalia.
Obchody święta upamiętniającego odnalezienie Najświętszego Krzyża Chrystusa
w Etiopii.
Odbywające się co siedem lat uroczystości związane z wystawianiem relikwii świętych w regionie Limousin we Francji.
Gruzińska tradycyjna metoda produkcji wina w glinianych qvevri.
Sankirtana, obrzędowe śpiewy, gra na bębnach i tańce w Manipur w Indiach.
Procesje z dźwiganymi na ramionach olbrzymimi konstrukcjami, odbywające się w miastach historycznych na terenie całych Włoch.
Washoku, tradycje kulinarne, zwłaszcza noworoczne, w Japonii.
Epicka trylogia kirgiska: Manas, Semetey i Seytek.
Jurta mongolska – tradycyjne rzemiosło i zwyczaje.
Wiedza, umiejętności i obrzędy związane z dorocznym odnawianiem wiszącego mostu Q’eswachaka w Peru.
Kimjang, przygotowywanie i wspólne spożywanie potrawy kimchi w Republice Korei.
Kolędowanie w grupie mężczyzn zwane Colindat, zwyczaje bożonarodzeniowe w Rumunii i Mołdawii.
Xooy, wróżbiarska ceremonia plemienia Serer w Senegalu.
Muzyka we wsi Tierchova w północno-zachodniej Słowacji.
Kultura i tradycja przyrządzania i picia kawy po turecku.
Obchody święta Czterdziestu Męczenników w miejscowości Štip w byłej Jugosłowiańskiej Republice Macedonii.
Sztuka zdobnicza w miejscowości Petrykivka jako zjawisko ukraińskiej sztuki ludowej.
Uroczystości ku czci św. Piotra w Guarenas i Guatire w Wenezueli.
Sztuka muzyczna Dòn ça tài túr w południowym Wietnamie.
Po dodaniu wyżej wymienionych wpisów, Lista reprezentatywna niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości liczy 282 elementy dziedzictwa. Spośród tej liczby 90 zostało włączonych w 2008 roku na podstawie programu „Arcydzieła niematerialnego dziedzictwa ludzkości”.
Więcej informacji na stronie UNESCO.
Źródło i zdjęcia: UNESCO.
Opracowanie: dr Wacława Wojtala