Od wielu lat w różnych stronach świata prężnie rozwijają się restauracje serwujące sushi. W Polsce spopularyzowane zostało ono dopiero w latach 90 XX wieku. Tak bardzo je polubiliśmy, że nawet w małym miasteczku można znaleźć restaurację serwującą ten rodzaj kuchni japońskiej.Chciałabym Wam w dzisiejszym wpisie przedstawić kilka zasad dotyczących odpowiedniego spożywania sushi. Bez problemu na każdej stronie internetowej można odnaleźć stosowne tutoriale. Do mnie – jako, że jestem wzrokowcem – bardziej przemawiają różnego rodzaju grafiki. I dzisiaj chciałam Wam w krótki i przystępny sposób zaprezentować kilka takich infografik. Wybaczcie proszę, ale najciekawsze były dostępne jedynie w wersji angielskiej, dlatego postanowiłam je mimo wszystko zamieścić. Zanim przejdziemy do sposobu jedzenia sushi, warto zapoznać się z zawartością naszego menu. Na początek kilka przydatnych nazw:
Skoro znamy już rodzaje sushi to warto zaznajomić się teraz z najczęściej używanymi w nich składnikami:
Od lewej: seriola olbrzymia, wodorosty, ośmiornica, jajko (omlet), ikra, węgorz, chrzan japoński, sos sojowy.
Teraz kiedy wiemy już z czego będzie składał się nasz posiłek przejdziemy do wspomnianych na początku zasad:
Idąc od góry:
1. Nie należy używać zbyt dużo sosu sojowego, może to obrazić szefa kuchni
2. TAK, można jeść rękoma. Jedyna potrawa, przy której należy posługiwać się pałeczkami to sashimi (płatki surowych ryb i mięsa). Jeśli nie czujecie się na siłach, nie wstydźcie się wziąć nigiri czy maki palcami
3. Moczymy wyłącznie rybną część sushi w sosie sojowym – nigdy ryż, ponieważ wchłonie go zdecydowanie za dużo. Starajmy się, by w misce do sosu sojowego nie zostały nam resztki ryżu, bo jest to oznaką braku szacunku dla sushi mastera
4. Ucztę zaczynamy zwyczajowo od lżejszej ryby (halibut, krewetki) przez bogatszą (tuńczyk) do najbogatszej (jeżowiec)
5. Sushi często towarzyszy zupa miso pomagająca w trawieniu
Poza tym:
1. Nie pocieramy pałeczek ani nie strząsamy z nich resztek jedzenia czy sosu sojowego
2. Nie wbijamy ich w jedzenie
3. Nie wskazujemy nimi na inną osobę
4. Imbiru używamy pomiędzy różnymi kawałkami sushi, aby oczyścić nasze kubki smakowe, tak abyśmy mogli rozkoszować się pełnym smakiem
5. Nie róbmy z sosu sojowego i wasabi „zupy” to zrujnuje delikatny smak ryby
6. Nie podawajmy niczego innej osobie używając do tego pałeczek. Ten akt oznacza przekazywanie skremowanych szczątków zmarłego krewnego w trakcie japońskiego pogrzebu. Jeśli chcemy podzielić się jedzeniem, podajmy to na swoim talerzu tak, aby inne osoby mogły coś z niego wziąć
7. Nie przegryzajmy kawałka jedzenia na pół, aby odłożyć drugą część na talerz. Jeśli czegoś dotknęliśmy, należy zjeść od razu cały kawałek. Lady Gaga wie jak to robić http://giphy.com/gifs/sushi-tepfiQfMOOQg0
8. W barze sushi nie palimy, mimo iż w Europie czy USA znajdziemy często na stolikach popielniczki. Palenie uważane jest za brak szacunku dla szefa kuchni
9. Wiedząc, że idziemy jeść do „suszarni” nie używajmy zbyt dużo perfum
Sushi nie jest czymś czego należy się obawiać i mam nadzieję, że dzięki zamieszczonym infografikom będziecie bardziej pewni siebie i spróbujecie sushi jeśli nie mieliście jeszcze okazji.
Pamiętajmy też, że nawet jeśli nie będziemy korzystać z ww rad i popełnimy przysłowiową „gafę” to nie przejmujmy się tym zbytnio. Jedzenie ma być dla nas przede wszystkim przyjemnością
Itadakimasu !
Smacznego
Karina Zalewska
Źródła:
http://en.rocketnews24.com/2015/08/09/the-complete-guide-to-sushi-in-one-handy-picture/
http://www.buzzfeed.com/mattortile/the-dos-and-donts-of-eating-sushi#.ehll7N958
http://blog.gaijinpot.com/eating-sushi-the-proper-way/
http://egaosushi.pl/?etykieta-jedzenia-sushi,17
http://mentalfloss.com/article/71747/visual-guide-eating-sushi-japan