Z inicjatywy Ambasady Japonii w Polsce i Państwowego Muzeum Etnograficznego, Ambasador Kultury Japonii – Pani Profesor Hiroko Nakazawa zaprezentowała wykład „Japońska Kultura Kulinarna – mądrość i przepis na zdrowe odżywianie”. Spotkanie odbyło się w Muzeum Etnograficznym w Warszawie przy ul. Kredytowa 1 w dniu 10 września 2014 roku.
Gości powitał radca Ambasady Japonii Hiroshi Matsumoto.
Pani Profesor Hiroko Nakazawa w trakcie swojego wykładu przedstawiła cechy charakterystyczne dla kuchni japońskiej, uważanej za sekret zdrowia Japończyków. Potrawy japońskie, których podstawowym składnikiem jest ryż, są odpowiednio zbilansowane i bogate w składniki odżywcze, dzięki temu zapobiegają otyłości i zapewniają długowieczność. Profesor Nakazawa opowiedziała o składnikach potraw, które wywodzą się z Japonii oraz o tym, jak potrawy odzwierciedlają zmiany pór roku i charakteryzują poszczególne tradycyjne święta. Przedstawiła również podstawowe japońskie przyprawy: miso (sfermentowana soja), sos sojowy, bulion dashi i związany z nim smak umami. Słuchacze zapoznali się także z wynikami badań odzwierciedlającymi zmiany i tendencje w japońskiej kulturze kulinarnej występujące w ostatnich latach.
W warsztatach i wykładzie udział wzięło przeszło 200 osób, wśród nich dziennikarze, blogerzy kulinarni, restauratorzy, badacze kultury kulinarnej, przedstawiciele świata nauki i kultury, przedstawiciele firm japońskich, członkowie JAAP oraz inne osoby zainteresowane.
Po wykładzie publiczność zadawała wiele pytań dotyczących związku między dietą Japończyków a ich zdrowiem i długowiecznością.
Podczas poczęstunku goście mieli możliwość spróbowania regionalnych specjałów – odświętnego makizushi (kwiat róży), gryczanego makaronu sobo, jak również dań z ziemniakami – duszonych z japońską wołowiną (wagyu) i w sałatce. Uczestnicy warsztatów z kolei nauczyli się, jak wykonać ozdobne sushi.
Wykład i warsztaty były jednym z wydarzeń Roku Wymiany między Grupą Wyszehradzką i Japonią.
Z tej okazji Ambasada Słowacji przygotowała tradycyjną potrawę bryndzove halusky. Profesor Nakazawa odwiedzi Słowację w październiku 2014 roku.
Źródło: Ambasada Japonii w Polsce