W dniu 26 listopada 2009 r. w Ambasadzie Japonii w Polsce Członek Zarządu JAAP Pani Wacława Wojtala uczestniczyła w spotkaniu z cyklu japońska ceremonia parzenia herbaty. Spotkanie otworzył J.E. Pan Yuichi Kusumoto Ambasador Japonii.
Rytuał parzenia herbaty jest wynalazkiem japońskim. Ceremoniał ten, udoskonalony przez Sen-no-Rikkyu (1512-1591), stał się znany pod nazwą „chanoyu”, co dosłownie znaczy „gorąca woda na herbatę”. Chanoyu oznaczało spędzanie leniwych chwil w spokoju i po odcięciu się od codziennych problemów.
Niezwykle interesujący wykład obejmujący wprowadzenie do historii drogi herbaty w Japonii, miejsce jakie zajmuje ona do dzisiaj w japońskiej kulturze, a także etykietę gościa i sposób przyjęcia herbaty przedstawiła Pani Urszula Sou Mach wraz z członkami Warszawskiego Oddziału Urasenke, Sunshinkai.
Uczestnicy spotkania mieli okazję przyjrzeć się temae, procedurze przyrządzenia herbaty, wysłuchać wyjaśnień dotyczących elementów spotkania herbacianego oraz skosztować pysznej zielonej herbaty przyrządzonej podczas ceremonii ze świeżych liści przywiezionych bezpośrednio z plantacji w Japonii.
Była pyszna. ARIGATOU!
Ceremonia herbaciana jest przeżyciem. Jej specyficzną cechą jest to, że każda jest inna i nie sposób żadnej powtórzyć. Na cały wzniosły nastrój tego wydarzenia składają się przedmioty umieszczone w pomieszczeniu, rozmowa oraz cały nastrój, stwarzany przez uczestników.
Na zdjęciu: Rytuał parzenia herbaty w wykonaniu Warszawskiego Oddziału Urasenke, Sunshinkai.